Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Molitveni priručnik za Nedjelju Dobroga Pastira 2024.

Vijeće za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije objavilo je Molitveni priručnik uz 61. Svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Nedjelju Dobroga Pastira 21. travnja 2024. pod geslom „Pozvani sijati nadu i graditi mir“.

Fra Andrija Bilokapić, dobitnik nagrade za životno djelo Zadarske županije

Član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru fra Andrija Bilokapić, OFM dobitnik je Nagrade za životno djelo Zadarske županije. To priznanje za fra Andrijin dugogodišnji veliki pastoralni i duhovni rad uručeno mu je u ponedjeljak, 15. travnja, na svečanoj sjednici proslave Dana Zadarske županije u HNK-u Zadar.

Mađarsko redovničko nacionalno hodočašće

Više od 200 pripadnika redovničkih zajednica u Mađarskoj okupilo se tijekom vikenda na nacionalnom redovničkom hodočašću u marijanskome svetištu Mátraverebély-Szentkút.

Crkva u Boliviji zabrinuta zbog nestale djece

Svake godine u Boliviji nestane između 800 i 1.000 djece i madih, objavila je Bolivijska biskupska konferencija zabrinuta za njihovu sudbinu. Prema navodima bolivijskih biskupa, glavni razlog nestanka djece je organizirani kriminal, objavio je list Los Tiempos a prenosi KNA u ponedjeljak 15. travnja.

Notre-Dame ponovno se podiže iz pepela

Charles de Pechpeyrou za izdanje lista "L`Osservatore Romano" od 15. travnja, o petoj godišnjici nakon razornog požara u katedrali Notre-Dame u Parizu, razgovarao je s mons. Olivierom Ribadeau Dumasom, rektorom katedrale. U nastavku donosimo cjelovit prijevod toga razgovora.

Ledo plus d. o. o. donirao 3,5 tone smrznute hrane Hrvatskom Caritasu

Tvrtka Ledo plus d. o. o je Caritasovoj mreži u Hrvatskoj donirala 3,5 tone smrznute hrane. Donacija je stavljena na raspolaganje 11. travnja, a ista je već distribuirana na području Zagrebačke nadbiskupije, Riječke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke, Bjelovarsko-križevačke i Požeške biskupije.

Zlatni jubilej sestara dominikanki u HKM Hamburg

Zlatni jubilej, 50 godina djelovanja sestara dominikanki u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg, svečano je proslavljen prigodnom akademijom u subotu, 13. travnja i misom u nedjelju, 14. travnja.

Proslavljen Dan Obitelji Krvi Kristove

Ovogodišnji Dan Obitelji Krvi Kristove proslavljen je u subotu 13. travnja hodočašćem u Svetište Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu na kojem se okupilo četrdesetak Klanjateljica Krvi Kristove, pet pripravnica te oko 500 suradnika i članova Zajednica Krvi Kristove iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izvijestile su Klanjateljice Krvi Kristove.

Troje hodočasnika o Putu sv. Jakova

Svećenik redovnik, zdravstvena djelatnica i glazbenik svjedočili su u nedjelju 14. travnja u prepunoj vjeronaučnoj dvorani gruške župe Svetog Križa u Dubrovniku o svom hodu Putem sv. Jakova u Španjolskoj.

Na Plehanu proslavljena Mlada nedjelja

Mlada nedjelja, proslavljena 14. travnja u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj posavini, okupila je stotinjak Plehančana i vjernika iz okolnih župa.

Blagoslov dostavnog vozila župnog Caritasa

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik predvodio je u nedjelju 14. travnja euharistijsko slavlje i blagoslovio dostavno vozilo župnog Caritasa Župe blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, izvijestio je župni Caritas.

Jeruzalemski patrijarh nakon napada odgodio put u Rim

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa otkazao je planirani put u Rim zbog aktualne situacije na Bliskom istoku. Ondje je u ponedjeljak trebao preuzeti svoju naslovnu crkvu svetog Onofrija, izvijestio je u ponedjeljak 15. travnja Vatican News.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK