Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

11.11.2017 | 20:48 | IKA V - 194843/11

Susret dječjih crkvenih zborova u Požegi

 

Požega, (IKA) - Članovi dječjih crkvenih zborova s područja Požeške biskupije došli su 11. studenoga na svoj godišnji susret u Požegi. Sudjelovali su zborovi: Dječji crkveni zbor „Glasići nade" iz župe sv. Petra i Pavla, Kaptol, s voditeljicom Ljubicom Maljur; Dječji crkveni zbor iz župe sv. Josipa, Đurđenovac, s voditeljem Ivicom Fridlom; Dječji crkveni zbor župe sv. Leopolda Mandića, Požega, s voditeljicom Anom Matković; Dječji crkveni zbor župe sv. Nikole Biskupa, Pleternica, s voditeljicom s. Zoranom Prcela; Dječji crkveni zbor „Marijin cvijet" iz župe Blažene Djevice Marije, Nova Kapela, s voditeljicom s. Samuelom Markanović; Dječji crkveni zbor iz župe sv. Mihaela Arkanđela, Stražeman, s voditeljcom Jelicom Ticl; Dječji crkveni zbor iz župe sv. Terezije Avilske, Požega, s voditeljicom Ljubom Šolić i Dječji crkveni zbor iz župe Marije Kraljice i sv. Jurja, Davor, s voditeljicom s. Dubravkom Kopilović.
Program susreta započeo je u katedrali molitvom sv. Tereziji, a nakon toga mali su se pjevači uputili u obližnju Dvoranu Sv. Terezije gdje su se zborovi pjesmom i igrom predstavili jedni drugima. Slijedila je misa koju je u crkvi Sv. Lovre predvodio biskup Antun Škvorčević. Bio je to poseban doživljaj radosti koju su očitovala djeca svojim pjevanjem pod ravnanjem Marija Večerića, katedralnog zborovođe i orguljaša. Biskup je djeci zahvalio za služenje koje pjevanjem vrše u svojim župama, kao i njihovim župnicima i voditeljima zborova. Napomenuo je da su došli na hodočašće u Požegu o 20. obljetnici utemeljenja Požeške biskupije da u crkvi Sv. Lovre, zaštitnika mjesne Crkve, pjesmom posvjedoče o važnoj službi koju vrše u svojim župama. Pozvao ih je da se sjedine s Lovrinim mučeničkim svjedočenjem pripadnosti Isusu Kristu i mole zajedno s njime da ih on u toj misi primi kao svoje najdraže, sjedini sa svojom žrtvom ljubavi i u njihova mladenačka srca unese svoju snagu.
Nadovezujući se na pozdrave koje sv. Pavao u ulomku dnevnog čitanja iz Poslanice Rimljanima upućuje različitim pojedincima, biskup je homiliju započeo pitanjem, zašto nam je drago kad nas se netko sjeti te nas pozdravi. Odgovorio je kako nam pozdrave rado šalju oni koji nas vole i nose u svom srcu. Ustvrdio je da je sv. Pavao bio pun Isusa Krista i njegove blizine i u njoj zavolio mnoge koje je u životu susreo, osobito na putu naviještanja Evanđelja, te svojim pozdravima svjedoči svoju duboku povezanost s njima. Biskup je pozvao članove dječjih crkvenih zborova da i oni poput Pavla budu ispunjeni blizinom Isusa Krista u kojem je progovorila ljubav pobjednica nad smrću, a koja se obnavlja u svakoj misi. Poručio je okupljenoj djeci da ih u svakoj misi pozdravlja sam Isus Krist, tako da ih najdublje povezuje sa sobom i svojom ljubavlju, te ulazi u njihove živote svojom moćnom ljubavlju s križa, i da je zato misa najveći i najsnažniji događaj. Ustvrdio je da pjevajući na misi oni ne otvaraju samo svoja srca Isusu Kristu, nego pomažu svima drugima na slavlju da i oni budu otvoreni za blizinu Isusove ljubavi.
Podsjetio je djecu da Crkva toga dana slavi spomendan svetog Martina, biskupa iz Toursa u Francuskoj, i upoznao ih sa životom toga Božjeg ugodnika iz IV. stoljeća, koji je kako mu ime kaže, bio vojnik u rimskoj vojsci, ali je htio nešto drugo i više, jer mu je srce govorilo da nije stvoren da vojnički pristupa ljudima, nego da ih ljubi onom ljubavlju kojom ih je Isus volio i na križu sebe za njih predao. Zbog toga je napustio vojsku i započeo monaški život u siromaštvu, ali bogat iznutra u srcu najvećim blagom, Isusovom moćnom ljubavlju, koju je s oduševljenjem kao biskup naviještao drugima i poput Isusa po modelu darivanja živio za druge. Povezujući život sv. Martina s evanđeoskim ulomkom u kojem Isus govori da materijalno bogatstvo za kojim mnogi čeznu ne može čovjeka usrećiti, biskup je ustvrdio da to bogatstvo može ispuniti njegovu kuću, ali ne srce, i da čovjek postaje istinski velik kad se u dobroti, plemenitosti, i ljubavi otvori za drugoga, da je najveći onda kad se poput Martina ukorijeni u Isusa Krista, i njegovom snagom živi za druge. Pozvao je male pjevače da se nauče davati drugima materijalna dobra, ali još više davati same sebe i živjeti za druge: za roditelje, za prijatelje u školi i drugdje. Kazao je neka ne dopuste sebičnosti da ih pretvori u mračne, izgubljene ljude. Istaknuo je kako je i pjevanje u crkvi darivanje sebe za druge, žrtvovanje svoga vremena za Boga, svjedočenje glasom ljepote srca. Poželio je da Gospodin Isus, koji ih neizmjerno voli, uđe što dublje u njihova mladenačka bića i osposobi ih da budu veliki ljudi koji žive jedni za druge, te da još dugo ovdje na zemlji pjevaju kao djeca i odrasli, a onda i u Božjoj vječnosti.
Na kraju mise biskup je poveljom Priznanja iskazao svakom zboru zahvalnost za sudjelovanje na susretu u Požegi. Pozvao ih je da se sljedeće godine okupe na hodočašću u redovito vrijeme, u subotu prije svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale.

„Deset Riječi" za življenje Saveza
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 20. lipnja 2018.
Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode
Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije

24.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku
24.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja u Puli
24.06.2018.
Misa u povodu Dana državnosti u zadarskoj katedrali
24.06.2018.
Tradicionalno hrvatsko hodočašće u Altötting
24.06.2018.
Zadar: Misa zahvalnica za proteklu akademsku godinu
25.06.2018.
Zagreb: Misa za Domovinu u prigodi Dana državnosti
25.06.2018.
Rijeka: Misa za Domovinu u povodu Dana državnosti
26.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Petra i Pavla u Zagrebu
26.06.2018.
Dobrotvorni koncert „Noć snažnih emocija" za Caritasovu Kuću ljubavi
27.06.2018.
Blagoslov studentske kapelice Marije Majke Crkve
28.06.2018.
Šibenik: Predstavljanje knjige „Fra Vjeko Ćurić- svetac našega doba"
28.06.2018.
Koncert mladih požeških glazbenika u starom gradu u Kaptolu
29.06.2018.
Petrovo u Ivanić Gradu
29.06.2018.
Petrovo u Đakovu – svećeničko ređenje devetorice kandidata
30.06.2018.
Svećeničko ređenje u Sisku
30.06.2018.
30. susret hrvatskih misionara i misionarki
01.07.2018.
Vatikan: Predstavljanje dokumenta o kršćanskoj perspektivi sporta i osobe
02.07.2018.
Permanentno obrazovanje mlađih svećenika Splitske metropolije
02.07.2018.
II. međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret
03.07.2018.
"Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu"
06.07.2018.
SKAC – Vikend odlučivanja
07.07.2018.
Papin pohod Bariju
08.07.2018.
Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći
16.07.2018.
Proslava Karmelske Gospe u Karmelu u Brezovici
16.07.2018.
Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj
22.07.2018.
Proštenje Karmelske Gospe u Brezovici
12.08.2018.
"Mladi prema Asizu"
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.