Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

12.02.2018 | 13:34 | IKA V - 197453/2

Veritas za veljaču

 

Zagreb, (IKA) - U uvodniku novoga broja Veritasa, Glasnika sv. Antuna Padovanskoga urednik Josip Blažević podsjeća ne bezgraničnu Božju ljubav, te ističe da je istinska definicija grijeha „ne vjerovati u Božju ljubav koja nam se objavila u Isusu Kristu na nenadmašiv način! Jednostavno je predobro da bismo ovu istinu mogli integrirati u naš sebični svijet u kojemu ljubav važemo apotekarskom vagom. Bilo kakav govor o ljubavi koji bi zaobilazio Isusa Krista, puka je brbljarija i tlapnja".
„Djevojka na zadatku" Margareta Jozinović uz Dan zaljubljenih čitatelje potiče „bez velike filozofije i iščekivanja malog Amora, danas odluči: voljet ću jednostavno i tako ću i biti voljen". „Mladić na zadatku" Ivan Lovrić razmišljajući o zaljubljenosti, piše „ljubav sama može zalijevati zaljubljenost, jer nije tako da će biti ljubavi dok je i zaljubljenosti, već dok je ljubavi, bit će i zaljubljenosti. Da je drugačije, ne bi Bog bio konstantno zaljubljen u čovjeka. A jest. Jer osim što nas beskrajno voli, On je itekako zaljubljen u nas - ludo zaljubljen".
Ana Dagelić predstavlja malu anketu koju je provela o temama što je najteže, a što najljepše u braku. Sugovornike je zamolila da objasne razliku između zaljubljenosti i ljubavi; a sretno oženjene i udane pitala je što najviše vole kod svoje žene/muža, a samce što očekuju od braka i buduće supruge/supruga, a što su spremni pružiti.
I Antunovska stranica vezana je uz temu zaljubljenosti, te donosi svjedočanstvo dviju osoba od kojih je jedna, on na grobu sv. Antuna molio za srodnu dušu, a ona je s istom nakanom molila u crkvi svoga mjesta. A onda kad su se upoznali, i ljubav okrunili brakom došli su u Padovu zahvaliti Svecu, a uz to upoznati i jedan predivan grad.
U „fokusu" Mladena Milića su pronatalitetne mjere. U tom vidu, autor ističe da prvo sredstvo mjera treba biti „zaštita obitelji i majki koje se, ukoliko žele donijeti novi život na svijet, moraju osjećati sigurno od sustava".
Povodom dana braka, Danijela De Micheli Vitturi naglašava kako je „Dan braka prilika da svratimo pozornost na vrijednost braka. Brak je Božji naum za čovjeka i ženu, bili oni ili ne bili vjernici". O uporištima obiteljske ljubavi piše pedagoginja Mara Čović, te u tom vidu ističe pet najvažnijih pravila dogovaranje, strpljivost, priznanje, prihvaćanje drugih baš onakvima kakvi jesu, praštanje.
Nastavljajući niz o krepost ljubavi, Ljudevit Maračić podsjeća na da u povijesti biblijske duhovnosti susrećemo puno svjedočanstava o iskrenoj i nepatvorenoj prijateljskoj ljubavi.
Promatrano u tom svjetlu, prijateljstvo je jedna od stuba na ljestvama ljubavi, krepost koja se rađa od Boga i vodi k Bogu.
Rubrika „Djeca sveci" predstavlja svete Franju i Jacintu Marto – portugalske vidioce koji su već u najranijim godinama svojega života suočili sa patnjom i težinom križa. Kratak život, ljudskim očima gledano, koji je proživjelo ovo dvoje svetaca bio je obilježen mnoštvom kušnji, trnovitim stazama, ali i mnogim milostima i dubokom unutarnjom radošću koja odlikuje svakog sveca: znati da sam Božji.
Sugovornik Josipa Blaževića je dr.sc. Bernard Kaić, specijalist epidemiologije koji na pitanje „djecu cijepiti ili ne? Ili izbor prepustiti roditeljima?", odgovara „Roditelji trebaju htjeti zaštititi svoju djecu cijepljenjem."
Iz vlastitog iskustva, kao roditelj šestero djece, Vjekoslav Uvalić naglašava da svako novo dijete stoji sve manje. Nasljeđuje se stvari, igračke, sobe, a time ih nećete oštetiti, već oplemeniti. „Koliko djece je – previše djece? Rekao bih da taj broj ne postoji", ističe Uvalić, te zaključuje „potrebno je otvoriti svoja srca i bračni život Životu, i blagoslovi će se samo povećavati. Čak i financijski". O životu u mnogobrojnoj obitelji Zorice i Tomislava Horvata u Velikoj Ludini piše Margareta Jozinović. Riječ je o obitelji u kojoj su oba roditelja nezaposlena: majka je trenutno na porodiljnom, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja vjerojatno bi teško pronašla posao, muž je posljednje četiri godine bez posla.
Sugovornik Maje Šubarić Mahmuljin je prof. dr. Stephane Mercier suspendiran s belgijskoga sveučilišta u Louvainu jer je studentima održao predavanje na temu „Filozofija za život: protiv tzv. prava na izbor pobačaja", u kojem je iznio argumente protiv abortusa.
Upozorenje ovisnosti o mobitelu potpisuje psihijatrica Sanea Sanee Mihaljević.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije
Homilija splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, Sinj, 15. kolovoza 2018.
Bog želi spasiti čitavog čovjeka, dušu i tijelo
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2018.

17.08.2018.
130. obljetnica rođenja i krštenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić
18.08.2018.
Hodočašće vjernika otoka Brača Velikoj Gospi u Pustinju Blaca
18.08.2018.
Biskup Palić na proslavi svetkovine sv. Jelene Križarice u Škripu na Braču
18.08.2018.
Deveto zavjetno hodočašće Sisačke biskupije u bistričko svetište
18.08.2018.
„Dužijanca u Zagrebu"
18.08.2018.
Blagdan sv. Roka i blagoslov obnovljene crkve u Hrvatskom
19.08.2018.
Biskup Palić u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču
19.08.2018.
Mise za bolesnike u Aljmašu
19.08.2018.
Obljetnica smrti biskupa Marka Culeja
20.08.2018.
Zagreb: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjoj školi
23.08.2018.
Split: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnoj školi
23.08.2018.
Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarizama
23.08.2018.
47. obiteljska ljetna škola s temom „Obitelj i duševno zdravlje"
23.08.2018.
Devetnica Gospi od Suza u Pleternici
24.08.2018.
Obilježavanje 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
30.08.2018.
Hodočašće ministranata Varaždinske biskupije u Ludbreg
31.08.2018.
Proslava blagdana Gospe od Suza u Pleternici u znaku 10. obljetnice metropolije
05.09.2018.
Trodnevnica i blagdan Male Gospe u Stenjevcu
08.09.2018.
Dan hrvatskih mučenika na Udbini
08.09.2018.
287. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
23.09.2018.
Proslava blagdana padra Pija kod kapucina u Zagrebu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.