Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

13.03.2018 | 20:04 | IKA V - 198307/3

Akademija u povodu Papina dana

 

Zagreb, (IKA) – U organizaciji Križarske organizacije u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu u utorak 13. ožujka održana je akademija u prigodi proslave Papina dana. Obilježavanje ovoga dana inicirao je još 1925. godine bl. Ivan Merz s ciljem posebne molitve za papu na dan njegova izbora. Tom je svečanošću proslavljena peta obljetnica pontifikata pape Franje. Akademija je započela kratkim filmom o pontifikatu pape Franje te molitvom duhovnika križara vlč. Stjepana Škvorca.
U pozdravnoj riječi predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan kao iskorak istaknuo proslavu Papina dana u školi, inicijativu koju su križari započeli prošle godine, kada se desetak škola odazvalo pozivu da se ljubav prema Papi njeguje od najranijih dana. „Ove godine broj sudionika se barem utrostručio. Od jutra dolaze izvješća iz brojnih škola i lijepo je vidjeti kako djeca sudjeluju. Ideja je da se djeca i mladi ujedine oko Pape", rekao je.
Izlaganje o temi „Sveti Josip zaštitnik Hrvatske" nadovezujući na tu povezanost pape Franje sa sv. Josipom, održao je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml. Pročitao je dio teksta nekadašnjeg župnog vikara u svetištu sv. Josipa vlč. Anđelka Katanca objavljenog u Glasniku sv. Josipa koji je opisao papu Franju i sv. Josipa. Tako je, podsjećajući na povezanost Pape i sv. Josipa naglasio da je inaugurativna misa bila na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, te je tako cijeli njegov pontifikat stavljen pod zaštitu ovoga sveca. U tom tekstu Katanec je podsjetio da je Bergoglio još kao kardinal, a potom kao papa u svoj grb dao utisnuti znak sv. Josipa. Također je i državu Vatikan stavio pod zaštitu sv. Josipa kao drugog zaštitnika uz sv. Mihaela, a u svojoj sobi drži kip koji prikazuje sveca u snu. Posebnim pak dekretom je odredio da se ime sv. Josipa umetne u misni kanon. Pogledom pak u djetinjstvo i mladost, poznato je da je Bergoglio odrastao u župi sv. Josipa u Buenos Airesu, te u istoimenoj crkvi nakon jedne ispovijedi odlučio postati svećenik.
Govoreći o Papi i Papinu danu, mons. Sente spomenuo je i bl. Alojzija Stepinca koji je prihvatio mučeništvo upravo zbog vjernost Papi, a bio je i veliki štovatelj sv. Josipa. Zanimljivi je misal koji se čuva u Krašiću, na mjestima gdje se spominje BDM, Stepinac je vlastoručno dopisao i sv. Josipa.
Kardinal Stepinac je prije 81 godinu osnovao župu sv. Josipa na Trešnjevci, dao nalog za izradu nacrta budućeg nacionalnog svetišta sv. Josipa, no do toga zbog ratnih djelovanja nije došlo, rekao je mons. Sente.
Sveučilišni kapelan na Hrvatskome katoličkom sveučilištu vlč. Odion Singbo održao je predavanje „Papa Franjo o izazovima suvremenih tehnologija". Premda je pontifikat pape Franje obilježen milosrđem i blizinom malom čovjeku, on nije ostao ravnodušan prema mogućim prednostima i problemima tehnologije. „Gotovo uvijek povezuje znanost i tehnologiju, te potrebu da se razviju u suodnosu s vjerom. Tako u apostolskoj pobudnici Evangelii gaudium, analizirajući izazove današnjega svijeta navodi razne napretke koji pridonose blagostanju osoba, kako na području zdravstva, odgoja, tako i na području komunikacije što je papi Franji posebno važno. No, ti napretci nose sa sobom i probleme poput siromaštva, straha, očaja, nasilja i nejednakosti", rekao je.
Tehnologija promatrana u vidu komunikacije i informacije upućuje na život bez dubine, bez čvrstih duhovnih načela i zdravih kritičkih stavova, rekao je Singbo, te to potkrijepio mislima pape Franje. U tom je kontekstu posvijestio i kako neprestani pristup informacijama na internetu vodi prema što manjem pamćenju stvari i sadržaja. „Zato je opravdano pitati se mijenja li npr. google našu sposobnost promišljanja, jer evidentno je da smanjuje našu sposobnost koncentracije. Čovjek više nije 'plivač' u dubinskim vodama znanja i pravih informacija, nego 'skijaš' na površini", istaknuo je.
Jasnoća u stavu pape Franje prema tehnologiji pokazuje se u enciklici Laudato si' u kojoj čak trinaest brojeva posvećuje toj temi. Kao i njegovi prethodnici, ističe prevladavajuću paradigmu tehnokracije. On pokazuje zahvalnost za napretke u čovječanstvu koji mogu iznjedriti sredstva za poboljšanje života na svakom području ukoliko su pravilno usmjerena te poziva na odgojni i obrazovni program, stil života i duhovnost koji će zajednički stvoriti otpor napredovanju tehnokratske paradigme, jer „bez takvoga odgoja tehnološki napredak nipošto neće značiti napredak u čovječnosti. Tehnologija nije neutralna zbilja, već činjenica prožeta raznim namjerama i mogućnostima."
Na pitanje kako odgovoriti izazovima tehnologije, vlč. Singbo je rekao „prije svega: nanovo otkriti ljepotu blizine koja ne umanjuje važnost onih dalekih. Nadalje, svaki dan naučiti živjeti Božju riječ kroz razmatranje, osobito odmah u jutarnjim satima. Jedanput tjedno nastojati živjeti barem pola dana bez mobitela i drugih ekrana".
S ovoga okupljanja upućena je tradicionalna čestitka papi Franji u povodu obljetnice pontifikata koju je pročitala tajnica Križarske organizacije Ivana Bošković.
Zahvaljujući križarima na organiziraju akademije, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw podijelio je s okupljenima svoje sjećanje na susret s kardinalom Jorgeom Bergogliom za vrijeme dok je bio student na Papinskoj crkvenoj akademiji u Rimu. „Predsjednik je pozvao kardinala Bergoglia na večeru. Na odlasku je kardinal Bergoglio pristupio svakome od nas i pružajući ruku rekao 'moli za mene'. Svaki puta kad gledam Angelus i čujem riječi kojima Papa poziva vjernike 'molim vas, ne zaboravite moliti za mene' prisjetim se one večeri u Rimu. Stoga mi dopustite da i ja vas zamolim 'molim vas, nemojte zaboraviti svaki dan moliti za Svetog Oca Franju".
Tijekom akademije prikazan je i film kojim su križari iz Karlovca u sedam slika predstavili život mladog Jorgea Bergoglia i sve ono što je odredilo njegov životni put. Akademiju je glazbeno obogatio Zbor mladih župe Uznesenja BDM-a u Stenjevcu „Totus Tuus" pod ravnanjem Dalije Mock, a program je vodio Petar Bilobrk.
Akademiji su uz članove Križarske organizacije i druge vjernike nazočili i umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac te posebni izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike preč. mr. Marko Kovač.

„Deset Riječi" za življenje Saveza
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 20. lipnja 2018.
Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode
Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije

24.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku
24.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja u Puli
24.06.2018.
Misa u povodu Dana državnosti u zadarskoj katedrali
24.06.2018.
Tradicionalno hrvatsko hodočašće u Altötting
24.06.2018.
Zadar: Misa zahvalnica za proteklu akademsku godinu
25.06.2018.
Zagreb: Misa za Domovinu u prigodi Dana državnosti
25.06.2018.
Rijeka: Misa za Domovinu u povodu Dana državnosti
26.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Petra i Pavla u Zagrebu
26.06.2018.
Dobrotvorni koncert „Noć snažnih emocija" za Caritasovu Kuću ljubavi
27.06.2018.
Blagoslov studentske kapelice Marije Majke Crkve
28.06.2018.
Šibenik: Predstavljanje knjige „Fra Vjeko Ćurić- svetac našega doba"
28.06.2018.
Koncert mladih požeških glazbenika u starom gradu u Kaptolu
29.06.2018.
Petrovo u Ivanić Gradu
29.06.2018.
Petrovo u Đakovu – svećeničko ređenje devetorice kandidata
30.06.2018.
Svećeničko ređenje u Sisku
30.06.2018.
30. susret hrvatskih misionara i misionarki
01.07.2018.
Vatikan: Predstavljanje dokumenta o kršćanskoj perspektivi sporta i osobe
02.07.2018.
Permanentno obrazovanje mlađih svećenika Splitske metropolije
02.07.2018.
II. međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret
03.07.2018.
"Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu"
06.07.2018.
SKAC – Vikend odlučivanja
07.07.2018.
Papin pohod Bariju
08.07.2018.
Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći
16.07.2018.
Proslava Karmelske Gospe u Karmelu u Brezovici
16.07.2018.
Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj
22.07.2018.
Proštenje Karmelske Gospe u Brezovici
12.08.2018.
"Mladi prema Asizu"
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.