Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

13.03.2018 | 20:04 | IKA V - 198307/3

Akademija u povodu Papina dana

 

Zagreb, (IKA) – U organizaciji Križarske organizacije u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu u utorak 13. ožujka održana je akademija u prigodi proslave Papina dana. Obilježavanje ovoga dana inicirao je još 1925. godine bl. Ivan Merz s ciljem posebne molitve za papu na dan njegova izbora. Tom je svečanošću proslavljena peta obljetnica pontifikata pape Franje. Akademija je započela kratkim filmom o pontifikatu pape Franje te molitvom duhovnika križara vlč. Stjepana Škvorca.
U pozdravnoj riječi predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan kao iskorak istaknuo proslavu Papina dana u školi, inicijativu koju su križari započeli prošle godine, kada se desetak škola odazvalo pozivu da se ljubav prema Papi njeguje od najranijih dana. „Ove godine broj sudionika se barem utrostručio. Od jutra dolaze izvješća iz brojnih škola i lijepo je vidjeti kako djeca sudjeluju. Ideja je da se djeca i mladi ujedine oko Pape", rekao je.
Izlaganje o temi „Sveti Josip zaštitnik Hrvatske" nadovezujući na tu povezanost pape Franje sa sv. Josipom, održao je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml. Pročitao je dio teksta nekadašnjeg župnog vikara u svetištu sv. Josipa vlč. Anđelka Katanca objavljenog u Glasniku sv. Josipa koji je opisao papu Franju i sv. Josipa. Tako je, podsjećajući na povezanost Pape i sv. Josipa naglasio da je inaugurativna misa bila na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, te je tako cijeli njegov pontifikat stavljen pod zaštitu ovoga sveca. U tom tekstu Katanec je podsjetio da je Bergoglio još kao kardinal, a potom kao papa u svoj grb dao utisnuti znak sv. Josipa. Također je i državu Vatikan stavio pod zaštitu sv. Josipa kao drugog zaštitnika uz sv. Mihaela, a u svojoj sobi drži kip koji prikazuje sveca u snu. Posebnim pak dekretom je odredio da se ime sv. Josipa umetne u misni kanon. Pogledom pak u djetinjstvo i mladost, poznato je da je Bergoglio odrastao u župi sv. Josipa u Buenos Airesu, te u istoimenoj crkvi nakon jedne ispovijedi odlučio postati svećenik.
Govoreći o Papi i Papinu danu, mons. Sente spomenuo je i bl. Alojzija Stepinca koji je prihvatio mučeništvo upravo zbog vjernost Papi, a bio je i veliki štovatelj sv. Josipa. Zanimljivi je misal koji se čuva u Krašiću, na mjestima gdje se spominje BDM, Stepinac je vlastoručno dopisao i sv. Josipa.
Kardinal Stepinac je prije 81 godinu osnovao župu sv. Josipa na Trešnjevci, dao nalog za izradu nacrta budućeg nacionalnog svetišta sv. Josipa, no do toga zbog ratnih djelovanja nije došlo, rekao je mons. Sente.
Sveučilišni kapelan na Hrvatskome katoličkom sveučilištu vlč. Odion Singbo održao je predavanje „Papa Franjo o izazovima suvremenih tehnologija". Premda je pontifikat pape Franje obilježen milosrđem i blizinom malom čovjeku, on nije ostao ravnodušan prema mogućim prednostima i problemima tehnologije. „Gotovo uvijek povezuje znanost i tehnologiju, te potrebu da se razviju u suodnosu s vjerom. Tako u apostolskoj pobudnici Evangelii gaudium, analizirajući izazove današnjega svijeta navodi razne napretke koji pridonose blagostanju osoba, kako na području zdravstva, odgoja, tako i na području komunikacije što je papi Franji posebno važno. No, ti napretci nose sa sobom i probleme poput siromaštva, straha, očaja, nasilja i nejednakosti", rekao je.
Tehnologija promatrana u vidu komunikacije i informacije upućuje na život bez dubine, bez čvrstih duhovnih načela i zdravih kritičkih stavova, rekao je Singbo, te to potkrijepio mislima pape Franje. U tom je kontekstu posvijestio i kako neprestani pristup informacijama na internetu vodi prema što manjem pamćenju stvari i sadržaja. „Zato je opravdano pitati se mijenja li npr. google našu sposobnost promišljanja, jer evidentno je da smanjuje našu sposobnost koncentracije. Čovjek više nije 'plivač' u dubinskim vodama znanja i pravih informacija, nego 'skijaš' na površini", istaknuo je.
Jasnoća u stavu pape Franje prema tehnologiji pokazuje se u enciklici Laudato si' u kojoj čak trinaest brojeva posvećuje toj temi. Kao i njegovi prethodnici, ističe prevladavajuću paradigmu tehnokracije. On pokazuje zahvalnost za napretke u čovječanstvu koji mogu iznjedriti sredstva za poboljšanje života na svakom području ukoliko su pravilno usmjerena te poziva na odgojni i obrazovni program, stil života i duhovnost koji će zajednički stvoriti otpor napredovanju tehnokratske paradigme, jer „bez takvoga odgoja tehnološki napredak nipošto neće značiti napredak u čovječnosti. Tehnologija nije neutralna zbilja, već činjenica prožeta raznim namjerama i mogućnostima."
Na pitanje kako odgovoriti izazovima tehnologije, vlč. Singbo je rekao „prije svega: nanovo otkriti ljepotu blizine koja ne umanjuje važnost onih dalekih. Nadalje, svaki dan naučiti živjeti Božju riječ kroz razmatranje, osobito odmah u jutarnjim satima. Jedanput tjedno nastojati živjeti barem pola dana bez mobitela i drugih ekrana".
S ovoga okupljanja upućena je tradicionalna čestitka papi Franji u povodu obljetnice pontifikata koju je pročitala tajnica Križarske organizacije Ivana Bošković.
Zahvaljujući križarima na organiziraju akademije, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw podijelio je s okupljenima svoje sjećanje na susret s kardinalom Jorgeom Bergogliom za vrijeme dok je bio student na Papinskoj crkvenoj akademiji u Rimu. „Predsjednik je pozvao kardinala Bergoglia na večeru. Na odlasku je kardinal Bergoglio pristupio svakome od nas i pružajući ruku rekao 'moli za mene'. Svaki puta kad gledam Angelus i čujem riječi kojima Papa poziva vjernike 'molim vas, ne zaboravite moliti za mene' prisjetim se one večeri u Rimu. Stoga mi dopustite da i ja vas zamolim 'molim vas, nemojte zaboraviti svaki dan moliti za Svetog Oca Franju".
Tijekom akademije prikazan je i film kojim su križari iz Karlovca u sedam slika predstavili život mladog Jorgea Bergoglia i sve ono što je odredilo njegov životni put. Akademiju je glazbeno obogatio Zbor mladih župe Uznesenja BDM-a u Stenjevcu „Totus Tuus" pod ravnanjem Dalije Mock, a program je vodio Petar Bilobrk.
Akademiji su uz članove Križarske organizacije i druge vjernike nazočili i umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac te posebni izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike preč. mr. Marko Kovač.

Misa – IV. euharistijska molitva. Pričest
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 21. ožujka 2018.
Placuit Deo
Pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim aspektima kršćanskoga spasenja

22.03.2018.
Biskup Uzinić predvodi misu u crkvi Sv. Josipa uz završetak klanjanja za domovinu
22.03.2018.
Okrugli stol o stoljeću salezijanske prisutnosti u Rijeci
22.03.2018.
Deveti križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije
22.03.2018.
Znanstveni kolokvij o Rudolfu Brajičiću
22.03.2018.
Teološka tribina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu
22.03.2018.
Dani kršćanske uljudbe u Sisku o temi „Stepinac i Caritas"
22.03.2018.
Predavanje prof. dr. Gordana Črpića u Pazinu
22.03.2018.
Projekcija dokumentarnog filma "Bijeli put" u Varaždinu
22.03.2018.
Predavanje dr. fra Ante Vučkovića na Sveučilištu u Zadru
22.03.2018.
Korizmeni susret kardinala Bozanića s katekumenima
22.03.2018.
Teološki četvrtak s temom „Liturgija i tijelo"
23.03.2018.
Korizmena duhovna obnova za mlade Jastrebaskog dekanata
23.03.2018.
Križni put Grada Splita
23.03.2018.
Proslava Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Jasenovcu
23.03.2018.
Sedmi dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku
23.03.2018.
Križni put za mlade na Ksaveru
24.03.2018.
Deseti križni put biciklima u Brestju
24.03.2018.
Misa na obljetnicu pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu
24.03.2018.
28. obljetnica biskupskog ređenja mons. Marina Srakića
24.03.2018.
Godišnja duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije
24.03.2018.
Biskup Mrzljak predvodi misu u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu
24.03.2018.
50. obljetnica župe sv. Križa u Gružu
24.03.2018.
Otvori oči mog srca - duhovna obnova za mlade u Požegi
24.03.2018.
Proslava Dana svjedoka vjere
24.03.2018.
Osmi dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku
24.03.2018.
Korizmeni koncert "Miserere mei, Deus" Noneta Donum i Varaždinskog kvarteta
24.03.2018.
Korizmeno glazbeno bdjenje
25.03.2018.
Cvjetnica u Senju
25.03.2018.
Cvjetnica u Gospiću
25.03.2018.
Cvjetnica u Dubrovniku
25.03.2018.
Cvjetnica u osječkoj konkatedrali
25.03.2018.
Cvjetnica u sisačkoj katedrali
25.03.2018.
Na Cvjetnicu kardinal Bozanić predvodi misu u katedrali i križni put na Ksaveru
25.03.2018.
Cvjetnica u đakovačkoj prvostolnici
25.03.2018.
Cvjetnica u varaždinskoj katedrali
25.03.2018.
Deveti dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu i Dubrovniku
25.03.2018.
Cvjetnica u splitskoj prvostolnici
25.03.2018.
Nedjelja Muke Gospodnje u Hvaru
25.03.2018.
Četrdesetsatno euharistijsko klanjanje u katedralnoj župi u Hvaru
25.03.2018.
Veliki tjedan u Vatikanu
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.