Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

30.05.2018 | 21:03 | IKA D - 200724/5

Častimo zaštitnicu grada Zagreba, Majku ljubavi i pouzdanja

Pozdravni govor kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, na misnom slavlju svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, Zagreb, 30. svibnja 2018.

Dragi vjernici, predragi Zagrepčani!
U radosti srca i zahvalnosti za dar ovoga crkvenog zajedništva, pozdravljam sve vas sabrane u našoj katedrali i na trgu ispred nje. Ova naša prvostolnica na jedan je način simbol grada i nacije te pruža drago okrilje vjernicima i hodočasnicima, kao i turistima i slučajnim prolaznicima. Uz to što čuva zemne ostatke blaženog Alojzija Stepinca, ona je sinonim vjere i nade, povratka k Bogu u sakramentu pomirenja te nadahnuće kršćanske ljubavi. Veličanstvenim portalom i tornjevima uzdignutima u visine, ona svima upućuje poziv: uđimo s hvalama na vrata Gospodnja.
Predragi vjernici Crkve zagrebačke, mi se ne umaramo ustrajno ulaziti i izlaziti u nastojanju da svjedočimo obnovljenu "Pedesetnicu" naše dijecezanske Crkve odgovarajući na imperative što smo si ih postavili na završetku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije: upoznati Crkvu, voljeti Crkvu i djelovati crkveno. Dok sva svoja nastojanja povjeravamo nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske te blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti, posebnu nadu polažemo u naše mlade vjernike, koji se pripremaju za nacionalni Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se 2020. godine održati u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji.
Dragi vjernici, danas častimo Majku Božju od Kamenitih vrata, zaštitnicu grada Zagreba, Majku ljubavi i pouzdanja, mira i utjehe. Na slikovit bismo način mogli reći da je Marija u ranim jutarnjim satima pohitala s Griča na Kaptol da ova dva povijesna zagrebačka brežuljka poveže u molitvi, u brizi za Crkvu i narod. Majka našega Gospodina želi danas biti u našoj kući kao znak ljubavi Boga Oca, kao baštinica Kristova uskrsnuća i zajedništva Duha Svetoga, kao zvijezda suputnica i Majka Crkve hodočasnice na putu povijesti. Prolaze dani, mjeseci, godine, stoljeća i tisućljeća, a Marija ostaje naša suputnica i uči nas da je konačni čovjekov poziv samo jedan – onaj božanski (usp. GS 22).
Molimo Isusovu i našu Majku da jača naše crkveno i narodno zajedništvo, da nas nauči dijeliti kruh prijateljstva i graditi bratsko-sestrinske odnose. Neka nam pomogne da potpuno odgovorimo svome kršćanskom pozivu i poslanju te kao prave kćeri i sinovi Crkve pridonosimo uspostavi civilizacije ljubavi, istine, pravde i mira u hrvatskom društvu.
U zahvalnosti za dragu nazočnost subraće u biskupstvu, od srca pozdravljam nadbiskupa metropolita riječkog mons. Ivana Devčića, umirovljenog nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Marina Srakića, biskupa banjalučkog mons. Franju Komaricu, biskupa varaždinskog mons. Josipa Mrzljaka, biskupa sisačkog mons. Vladu Košića, biskupa Križevačke eparhije mons. Nikolu Kekića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa gospićko-senjskoga mons. Zdenka Križića, vojnog ordinarija u RH mons. Juru Bogdana, biskupa šibenskog mons. Tomislava Rogića, vojnog ordinarija u miru mons. Jurja Jezerinca.
Pozdravljam pomoćne biskupe zagrebačke: mons. Ivana Šaška, mons. Miju Gorskog i mons. Valentina Pozaića, te savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi mons. Janusza Błachowiaka.
Pozdravljam oce provincijale i časne sestre provincijalne poglavarice naših redovničkih zajednica, redovnike i redovnice, kao i njihove kandidate i kandidatice.
Od srca pozdravljam subraću svećenike, a posebno župnike i župne vikare, đakone, vjeroučitelje i vjeroučiteljice koji služe u Gradu Zagrebu. Pozdravljam naše bogoslove i sjemeništarce. Radostan pozdrav upućujem djeci, mladeži, roditeljima, očevima i majkama, bakama i djedovima, a posebno bolesnima, starijima i nemoćnima, kao i onima koji su zauzeti službama na dobrobit bližnjih i onima koji nas prate putem medija.
Pozdravljam našega gradonačelnika, gospodina Milana Bandića i sve predstavnike gradskih vlasti.
Posebno smo počašćeni što zajedništvo s nama u ovom slavlju dijele sudionici 25. Svjetskog kongresa katoličkih liječnika koji se ovih dana održava u Zagrebu. Rado pozdravljam uzoritog kardinala iz Nizozemske, Willema Jacobusa Eijka, nadbiskupa Utrechta te nadbiskupa iz Rima mons. Vicenza Pagliu, predsjednika Papinske akademije za život.
Draga braćo i sestre, predvoditelj ovoga slavlja je uzoriti gospodin kardinal Angelo Bagnasco, đenovski nadbiskup metropolit i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Zahvalni smo kardinalu Bagnascu što se unatoč brojnim obvezama rado i spremno odazvao našem pozivu da s nama proslavi Zaštitnicu našega Grada, podijeli s nama radost ovoga slavlja i uputi nam riječ biskupskoga zajedništva.
Uzoriti gospodine Kardinale i dragi subrate u biskupstvu, obradovali ste nas ovim pohodom. Otvorena srca i riječima iskrene dobrodošlice pozdravljam vas u ime nazočnih biskupa, svećenika, đakona, redovnika i redovnica te svega Božjeg naroda okupljenoga na ovom Slavlju.
U znak zahvalnosti i kao trajni spomen na ovaj susret darujemo Vam bistu blaženoga Alojzija Stepinca.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije
Homilija splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, Sinj, 15. kolovoza 2018.
Bog želi spasiti čitavog čovjeka, dušu i tijelo
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2018.

16.08.2018.
Župa sv. Roka u Draškovcu slavi nebeskog zaštitnika
16.08.2018.
Proslava zavjetne svetkovina sv. Roka u Starom Gradu
16.08.2018.
Biskup Huzjak predvodi slavlje u Bibinjama
16.08.2018.
Blagdan sv. Roka u Zagrebu
16.08.2018.
Rokovo u Sutivanu
16.08.2018.
Predstavljanje monografije „Velika povijest dubrovačke glazbe" muzikologa dr Mihe Demovića u Dubrovniku
17.08.2018.
130. obljetnica rođenja i krštenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić
18.08.2018.
Hodočašće vjernika otoka Brača Velikoj Gospi u Pustinju Blaca
18.08.2018.
Biskup Palić na proslavi svetkovine sv. Jelene Križarice u Škripu na Braču
18.08.2018.
Deveto zavjetno hodočašće Sisačke biskupije u bistričko svetište
18.08.2018.
„Dužijanca u Zagrebu"
19.08.2018.
Biskup Palić u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču
19.08.2018.
Mise za bolesnike u Aljmašu
20.08.2018.
Zagreb: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjoj školi
23.08.2018.
Split: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnoj školi
23.08.2018.
Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarizama
23.08.2018.
47. obiteljska ljetna škola s temom „Obitelj i duševno zdravlje"
23.08.2018.
Devetnica Gospi od Suza u Pleternici
24.08.2018.
Obilježavanje 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
30.08.2018.
Hodočašće ministranata Varaždinske biskupije u Ludbreg
31.08.2018.
Proslava blagdana Gospe od Suza u Pleternici u znaku 10. obljetnice metropolije
08.09.2018.
Dan hrvatskih mučenika na Udbini
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
23.09.2018.
Proslava blagdana padra Pija kod kapucina u Zagrebu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.