Budi dio naše mreže
Izbornik

MONS. ŠTEFKOVIĆ NOVI ZRENJANINSKI BISKUP

Objava imenovanja novog zrenjaninskog biskupa

Apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, objavio je 18. ožujka, svećenicima i predstavnicima medija, okupljenima u Biskupskom ordinarijatu u Zrenjaninu, da je Mirko Štefković, dosadašnji ekonom Subotičke biskupije, imenovan novim zrenjininskim biskupom.

Biskupsko ređenje mons. Štefkovića bit će 1. lipnja

Biskupsko ređenje imenovanog zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića bit će u subotu 1. lipnja u 11 sati u zrenjaninskoj katedrali, najavio je dosadašnji apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije beogradski nadbiskup Ladislav Nemet na svečanosti objave imenovanja u Zrenjaninu.

Mons. Mirko Štefković novi je zrenjaninski biskup

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg ekonoma Subotičke biskupije mr. sc. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom, priopćio je u ponedjeljak 18. ožujka u podne Tiskovni ured Svete Stolice, a vijest je svečano objavljena u Ordinarijatu Zrenjaninske biskupije.

Životopis imenovanog zrenjaninskog biskupa Mirka Štefkovića

U povodu imenovanja mons. Mirka Štefkovića za zrenjaninskog biskupa, na spomendan sv. Ćirila Jeruzalemskoga, 18. ožujka 2024., donosimo njegov životopis objavljen na stranici Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio čestitku mons. Mirku Štefkoviću

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić u zajedništvu s biskupom Ivanom Ćurićem i umirovljenim nadbiskupom Marinom Srakićem uputio je čestitku novoimenovanom zrenjaninskom biskupu mons. Mirku Štefkoviću. Čestitku prenosimo u cijelosti.

Čestitka biskupa Svaline imenovanom zrenjaninskom biskupu Štefkoviću

Srijemski biskup Fabijan Svalina uputio je čestitku novoimenovanom zrenjaninskom biskupu Mirku Štefkoviću koju objavljujemo u cijelosti.

Čestitka mons. Fazekasa novoimenovanom zrenjaninskom biskupu Štefkoviću

Čestitka subotičkog biskupa Franje Fazekasa novoimenovanom zrenjaninskom biskupu Mirku Štefkoviću prenosimo u cijelosti.

Biskup Stojanov čestitao novoimenovanom zrenjaninskom biskupu Štefkoviću

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov uputio je mons. Mirku Štefkoviću čestitku u povodu imenovanja zrenjaninskim biskupom 18. ožujka 2024. godine.

Čestitka Radio Marije Srbije imenovanom zrenjaninskom biskupu Štefkoviću

Prenosimo u cijelosti čestitku uredništva Radio Marije Srbije upućenu imenovanom zrenjaninskom biskupu Mirku Štefkoviću.

1/9

Novosti

Aktualno

Molitve svetomu Josipu

U Godini sv. Josipa donosimo molitve sv. Josipu objavljene uz hrvatsko izdanje Apostolskog pisma pape Franje „Patris corde“ u nakladi Kršćanske sadašnjosti, čiji je službeni tekst odobrila Hrvatska biskupska konferencija.

Župnik vatikanske Župe sv. Petra fra Agnello Stoia gostovao na HKR-u

U povodu početka pobožnosti 13 utoraka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 19. ožujka 2024. gostovali su župnik vatikanske Župe sv. Petra fra Agnello Stoia, OFM Conv. te upravitelj župe i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv.

Udruga U ime obitelji čestitala svim muškarcima Dan očeva

Povodom blagdana svetog Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika hrvatske domovine, koji se diljem svijeta obilježava i kao Dan očeva, udruga U ime obitelji čestitala je u utorak, 19. ožujka, Dan očeva svim muškarcima koji svoje vrijeme i ljubav ulažu u neumornu brigu, zaštitu i odgoj svojih kćeri i sinova. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Očevi ministrirali na misi u Novoj Vasi uoči sv. Josipa

Uoči svetkovine sv. Josipa, u Župi sv. Roka u Novoj Vasi u Porečkom dekanatu nedjeljno misno slavlje za puk bilo je u znaku sv. Josipa. Toga su dana očevi ministrirali, čitali, sudjelovali u pjevanju te skupljali milostinju.

Počela korizmena duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali

Tradicionalna korizmena duhovna obnova, u tjednu prije Velikog tjedna, počela je u ponedjeljak, 18. ožujka, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku molitvom krunice, euharistijskim slavljem, razmatranjem i klanjanjem pred Presvetim, a predvoditelj prva tri dana duhovne obnove je fra Ante Vučković.

Zagrepčani u Kotoru izvedeli mjuzikl i koncert u čast bl. Ozane Kotorske

U čast blažene Ozane Kotorske, u organizaciji dominikanki iz Samostana bl. Hozane i Župe Krista Kralja u zagrebačkom Trnju, članovi župne Dramske družine „Bl. Ozana“ i Mješoviti župni zbor su u okviru hodočašća bl. Ozani, 16. i 17. ožujka 2024., izveli kulturni program u Kotoru i Dubrovniku.

Održan križni put za srednjoškolce u Zagrebu

Križni put za srednjoškolce u organizaciji Povjerenstva za katoličke škole i predškolske ustanove na području Zagrebačke nadbiskupije održan je 18. ožujka u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu.

Obilježena godišnjica smrti don Mihe Demovića u Zagrebu

Obljetnica godišnjice smrti don Mihe Demovića održana je u ponedjeljak, 18. ožujka u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, a misno slavlje u 19 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK